Een Camera is leuk, maar soms een beetje intimiderend. Er zijn zoveel knopjes en verschillende instellingen. Als je net begint met fotograferen en uit de automatische modus wil gaan stappen, is het het belangrijkst om de sluitertijd, diafragma en ISO te begrijpen. Ik ga het in Jip en Janneke taal aan je uitleggen, zodat je zo snel mogelijk manueel kan schieten!
De automatische stand van je camera kan heel erg fijn zijn in het begin, omdat je alleen maar op compositie hoeft te letten en kan klikken. Maar ik had al snel dat foto’s niet helemaal belicht zijn zoals ik zou willen en voor meer creative vrijheid ben ik toen gaan klooien met de manuele stand van m’n camera. Ik zou aanraden om ook gewoon te klooien en kijken wat het nou doet als je je ISO lager zet of je sluitertijd verhoogt. Door naar elke foto te kijken en daarna weer je instellingen aan te passen zie je heel snel wat waarvoor dient. Om een beetje te voorspellen wat er gebeurt als je aan je sluitertijd, diafragma en ISO gaat sleutelen heb ik spiekbriefjes gemaakt, waarop heel simpel is weergegeven wat de instellingen ongeveer doen.
ISO regelt hoeveel licht je camera binnenlaat. Op een hele zonnige dag bij een fotoshoot buiten zou je ISO op z’n laagst moeten om een overbelichte foto te voorkomen. Bevind je jezelf in een onderbelichte ruimte, of op een donkere dag moet je ISO omhoog om zo te voorkomen dat je foto te donker word.
Diafragma regelt hoeveel licht er binnenkomt en hoe groot het scherpte gebied is. Schiet je in f/1.4 dan werkt dat heel goed als je aan portretfotografie doet en een beetje een wazige achtergrond wil. F/1.4 werkt echter niet als je een groepsfoto wil maken, want dan zullen niet al je modellen scherp zijn. Let op dat wanneer je diafragma f/1.4 is er ook veel licht binnenkomt dus je je ISO, sluitertijd of eventueel beide moet aanpassen.
Sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de camera sensor valt, maar dit heeft invloed op hoe beweging in beeld komt. Je kan de sluitertijd dus niet al te laag zetten zonder statief, anders registreert de camera dus ook de kleinere bewegingen die jij maakt. Wil je iets fotograferen met veel snelheid dan zou je de sluitertijd op 1/500 kunnen zetten. Dit heeft wel veel gevolgen voor het licht, dit kan je gelukkig makkelijk oplossen door je ISO en diafragma aan te passen.
Dit is echt het enige wat je in het begin moet weten. Vanaf nu is het een kwestie van heel veel proberen en leren van je fouten. Zo heb ik het mezelf ook aangeleerd en wat mij betreft is het een hele effectieve en leuke manier van leren fotograferen. Veel succes, je kan het!
Ben je opzoek naar een gezellige en betaalbare fotograaf mag je altijd geheel vrijblijvend een berichtje sturen!
info@lisavolkerfotografie.com